Το λογισμικό Enterprise Resource Planning (ERP) έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τις επιχειρήσεις να διαχειρίζονται τις καθημερινές τους λειτουργίες. Το λογισμικό ενσωματώνει όλα τα τμήματα μιας εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, λογιστικών, ανθρώπινων πόρων και διαχείρισης σχέσεων με τους πελάτες. Ωστόσο, τα παραδοσιακά συστήματα ERP έχουν τους περιορισμούς τους, όπως υψηλό κόστος, απαιτήσεις υλικού και δυσκολία στην προσαρμογή. Τα συστήματα Cloud ERP παρέχουν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση που αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τα οφέλη του Cloud ERP και γιατί οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο μετάβασης σε λύσεις ERP που βασίζονται σε σύννεφο.

Τι είναι το Cloud ERP;

Το Cloud ERP, γνωστό και ως Software as a Service (SaaS) ERP, είναι ένας τύπος συστήματος προγραμματισμού πόρων της επιχείρησης που φιλοξενείται στο cloud. Αυτό σημαίνει ότι το λογισμικό και τα δεδομένα αποθηκεύονται σε απομακρυσμένους διακομιστές και έχουν πρόσβαση μέσω Διαδικτύου. Τα συστήματα Cloud ERP παρέχονται συνήθως από τρίτους προμηθευτές που διαχειρίζονται το λογισμικό, την υποδομή και την ασφάλεια, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να επικεντρωθούν στις βασικές τους λειτουργίες.

Πλεονεκτήματα του Cloud ERP

Αποδοτική
Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του Cloud ERP είναι ότι είναι πιο οικονομικό από τα παραδοσιακά συστήματα ERP. Τα παραδοσιακά συστήματα ERP απαιτούν από τις επιχειρήσεις να επενδύσουν σε ακριβό υλικό, άδειες λογισμικού και προσωπικό πληροφορικής για τη συντήρηση του συστήματος. Αντίθετα, τα συστήματα Cloud ERP βασίζονται σε συνδρομές, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις πληρώνουν μόνο για ό,τι χρειάζονται και ο προμηθευτής φροντίζει για τη συντήρηση υλικού και λογισμικού. Αυτό καθιστά το Cloud ERP μια πιο οικονομική επιλογή για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που ενδέχεται να μην έχουν τους πόρους για να επενδύσουν σε παραδοσιακά συστήματα ERP.

Επεκτασιμότητα
Τα συστήματα Cloud ERP προσφέρουν στις επιχειρήσεις την ευελιξία να κλιμακώνουν τις λειτουργίες τους προς τα πάνω ή προς τα κάτω, όπως απαιτείται. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις που μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουν νέα τμήματα, υπαλλήλους ή σειρές προϊόντων. Τα συστήματα Cloud ERP επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να προσθέτουν εύκολα νέους χρήστες και λειτουργικότητα, διευκολύνοντας την προσαρμογή τους στις μεταβαλλόμενες επιχειρηματικές ανάγκες.

Προσιτότητα
Τα συστήματα Cloud ERP παρέχουν στις επιχειρήσεις μεγαλύτερη προσβασιμότητα στα δεδομένα και τις εφαρμογές τους. Επειδή το λογισμικό φιλοξενείται στο cloud, οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα από οπουδήποτε με σύνδεση στο Διαδίκτυο. Αυτό διευκολύνει τις απομακρυσμένες ομάδες και τους υπαλλήλους να συνεργάζονται και να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους. Επιπλέον, τα συστήματα ERP που βασίζονται στο cloud είναι προσβάσιμα από πολλές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων επιτραπέζιων υπολογιστών, φορητών υπολογιστών, tablet και smartphone, δίνοντας στις επιχειρήσεις μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο λειτουργίας τους.

Ασφάλεια
Οι προμηθευτές Cloud ERP λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την ασφάλεια και επενδύουν πολλά σε μέτρα ασφαλείας για την προστασία των δεδομένων των πελατών τους. Αυτό περιλαμβάνει μέτρα όπως κρυπτογράφηση δεδομένων, τείχη προστασίας και ελέγχους πρόσβασης. Επιπλέον, τα συστήματα ERP που βασίζονται σε σύννεφο ενημερώνονται συνήθως τακτικά, διασφαλίζοντας ότι είναι εξοπλισμένα με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας και δυνατότητες. Αυτό παρέχει στις επιχειρήσεις ηρεμία, γνωρίζοντας ότι τα δεδομένα τους είναι ασφαλή και ότι δεν ευθύνονται οι ίδιες για τη διαχείριση της ασφάλειας.

Προσαρμογή
Τα συστήματα Cloud ERP είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμα, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να προσαρμόσουν το λογισμικό στις συγκεκριμένες ανάγκες τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για επιχειρήσεις που έχουν μοναδικές διεργασίες ή ροές εργασίας που δεν υποστηρίζονται από συστήματα ERP εκτός ραφιού. Οι προμηθευτές Cloud ERP παρέχουν συνήθως μια σειρά από επιλογές προσαρμογής, από απλές αλλαγές διαμόρφωσης έως πιο σύνθετα έργα προσαρμογής.

Ενσωμάτωση
Τα συστήματα Cloud ERP μπορούν να ενσωματωθούν με ένα ευρύ φάσμα άλλων επιχειρηματικών εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων διαχείρισης σχέσεων με πελάτες (CRM), πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου και συστημάτων διαχείρισης αλυσίδας εφοδιασμού (SCM). Αυτό επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εξορθολογίσουν τις λειτουργίες τους και τη ροή δεδομένων σε διαφορετικά τμήματα και συστήματα, μειώνοντας τον κίνδυνο σφαλμάτων εισαγωγής δεδομένων και βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα.

Analytics
Τα συστήματα Cloud ERP παρέχουν στις επιχειρήσεις πρόσβαση σε δεδομένα και αναλυτικά στοιχεία σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντάς τους να λαμβάνουν τεκμηριωμένες επιχειρηματικές αποφάσεις. Το λογισμικό μπορεί να δημιουργήσει αναφορές για βασικούς δείκτες απόδοσης (KPIs), όπως έσοδα, έξοδα και επίπεδα αποθέματος, δίνοντας στις επιχειρήσεις μεγαλύτερη προβολή στις δραστηριότητές τους. Επιπλέον, ορισμένα συστήματα ERP που βασίζονται σε σύννεφο προσφέρουν προηγμένες δυνατότητες ανάλυσης, όπως προγνωστικά αναλυτικά στοιχεία και μηχανική μάθηση, που μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να εντοπίσουν τάσεις και μοτίβα.